
Jocurile educative, ajutorul de bază în dezvoltarea copiilor.
Jocurile educative, ajutorul de bază în dezvoltarea copiilor.
Bună dragile mele,
Înainte de toate aş vrea să mă prezint, numele meu este Alina, o super pasionată de jocuri care de 2 ani este şi mamă, sunt extrem de încântată că echipa Gobby mi-a oferit şansa de a scrie acest articol pentru blogul noului lor magazin online. Trebuie să recunosc că am stat puţin să mă gândesc despre ce să scriu, dar cred că am ales un subiect super interesant, deoarece pe noi jocurile educative ne-au ajutat să educăm în timp ce ne distrăm.
Pasiunea noastră pentru jocuri şi dorinţa de a ne juca împreună, ne-a determinat să căutăm jocuri potrivite şi pentru micutul nostru pe care să le poată juca încă de la o vârsta mică.
Aşa am descoperit jocurile educative, ajutorul nostru când vine vorba de dezvoltarea memoriei, atenţiei şi a limbajului. Poate pare ciudat să te gândeşti că un copil de doar 2-3 ani are nevoie de un joc care să îi dezvolte memoria, dar nu trebuie să uitam că primii 8 ani din viaţa unui copil sunt foarte importanţi, deoarece sunt anii in care se pune baza dezvoltării lui de mai târziu. Deoarece în primii ani de viaţă creierul se dezvolta foarte rapid, jocurile educative te vor ajuta să îi captezi interesul într-un mod interactiv şi amuzant.
În căutarea noastră am dat peste două branduri care ne-au impresionat foarte mult: Brain Box şi Memorace. În colecţiile lor găsiţi jocuri creative şi educative, pentru diverse categorii de vârstă.
Mai jos o să vă povestesc puţin despre preferatele noastre şi o să vă dezvaluim cum pot fi ele folosite chiar şi în joaca cu copii începand cu 2 ani.
Primul joc care a ajuns în mâinile micuţului nostru a fost BrainBox (Animale), de obicei mă joc eu cu micuţul noastru însă acesta poate fi jucat atât în familie, cât şi de un grup de copii (recomadat să fie cam de aceeaşi vârstă). BrainBox conţine mai multe cartonaşe care pe o parte au o imagine şi pe spate întrebări despre aceasta, copii trag cartonasele pe rand, iar până se scurge clepsidra trebuie să inspecteze cât mai bine imaginea, fiind atent la toate detaliile, apoi trebuie să dea cu zarul şi să răspundă la întrebarea de pe spatele cartonului cu numărul indicat de zar.
Sfat: în cazul în care copilul joacă pentru prima dată sau sunt copii mai mici puteţi întoarce clepsidra de mai multe ori astfel copilul o să aibă timp să observe cât mai multe detalii.
Chiar dacă pe cutia BrainBox este indicată vârsta 8+, îl puteţi juca cu uşurinţă şi cu copii mai mici, diferenţa este că în loc să îl lăsaţi pe el să observe imaginea, vă uitaţi împreună la ea în timp ce îi explicaţi şi îi evidenţiaţi detalii. Incercaţi să faceţi asta într-un mod amuzant (de ex.: imitând zgomotul animalui de pe carton), apoi puteţi să îi puneţi diverse întrebări cu privire la imagine, pot să vă garantez ca este un mod foarte amuzant în care vă distraţi şi să învăţaţi.
BrainBox este de mare ajutor în dezvoltarea memoriei vizuale şi cu atât mai mult în dezvoltarea limbajului, nu numai că învaţă cuvinte noi, dar îşi şi exersează limbajul în momentul în care acesta trebuie să povestească ce îşi aminteşte de pe faţa cartonaşului.
Printre modelele prezente pe site-ul Gobby regăsiţi BrainBox-Lumea, BrainBox-Universul, BrainBox-Oraşele lumii, BrainBox-Descoperă România, şi multe altele.
Memorace este o variantă mai dezvoltată a jocului BrainBox deoarece acestea se axeaza şi pe partea de logică. Ca şi la BrainBox regulile jocului sunt foarte simple: copilul trage un cartonaş şi trebuie să reţină cât mai multe informaţii din imaginea prezentă pe acesta în 10 secunde. Apoi, dă cu zarul şi răspunde la întrebarea indicată de zar. Diferenţa între acesta şi jocul precedent o face faptul că dacă dai 1, îţi vor fi testate cunoştinţele sau gândirea logică, iar dacă dai un alt număr, memoria şi spiritul de observaţie.
In mod cert şi Memorace este foarte usor de adaptat şi pentru copii începând cu vârsta de 2 ani, desigur cu susţinerea noastră.
Noi din colecţia Memorace avem mai multe variante (mare parte le găsiţi şi pe site-ul Gobby) , dar preferatul nostru este „Poveşti Nemuritoare”, trebuie să recunosc că ne jucăm destul de des şi ne ditrăm mereu când îi povestim lui Rares povestea de pe cartonaş (aş putea spune chiar că soţul meu intră foarte bine în pielea personajului 😊)
Şi din acestă gamă sunt mult mai multe pe site-ul Gobby, din ce ne place nouă mult sunt: MemoRace -Primele mele litere, MemoRace-Primii paşi în mate, şi MemoRace-Descoperă Europa.
Merită să le încercaţi, o să vă ajute să mai iesiti puţin din rutină, să vă distraţi şi să vă ajutaţi copii în frumoasele etape de dezvoltare.
Vă pup cu drag de la mic la mare!